Svetovno prvenstvo v nogometu 2026: Brazilija, Nigerija, Avstralija in ekipe, ki jim grozi izostanek iz kvalifikacij
Svetovno prvenstvo v nogometu 2026: Brazilija, Nigerija, Avstralija in ekipe, ki jim grozi izostanek iz kvalifikacij

Svetovno prvenstvo v nogometu 2026: Brazilija, Nigerija, Avstralija in ekipe, ki jim grozi izostanek iz kvalifikacij

Čeprav sta do tega še dve leti, nogometni dresi za otroke je pot do svetovnega prvenstva v nogometu 2026 v teku in v različnih zvezah se že razvijajo nekatere zanimive težnje. Z gostiteljicami Mehike, Kanade in Združenih držav imajo tri države CONCACAF zagotovljeno kvalifikacijo, kar pomeni, da se regija razvija bolj ali manj glede na moč preostalih strani. Kvalifikacije za UEFA in OFC še niso v teku, vendar so AFC, CAF in CONMEBOL na različnih stopnjah svojih kvalifikacij.

Ogledamo si države, ki so trenutno najbolj ogrožene.

AFC: Avstralija

Za Socceroos je bil katastrofalen začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo z eno točko od možnih šestih v skupini C. Varovanci Grahama Arnolda na svojih dveh uvodnih tekmah niso dosegli niti enega zadetka in najbolj šokantno je, da so že ni uspel premagati Bahrajna in Indonezije, medtem ko je bil v skupini, v kateri sta tudi regionalni težkokategornik Japonska in vzhajajoča sila Savdska Arabija. Domači poraz proti Bahrajnu z 1:0 je bil še posebej zaskrbljujoč, čeprav remi brez golov v Indoneziji ni bil ravno boljši in ena točka od šestih do zdaj naredi naslednjo tekmo proti Kitajski v oktobru popolnoma kritično. Japonska v gosteh naslednji mesec bo težko, toda Savdska Arabija novembra doma, preden Indonezija v gosteh konča leto 2024, mora vrniti vsaj dve zmagi in neodločen izid – verjetno tri zmage – če naj imajo Socceroos možnosti za vrh. – dva zaključka. Samodejna kvalifikacija bi lahko bila ogrožena že do novembra, tako da bi bilo Arnoldu morda bolje, če načrtuje morebitno uvrstitev v četrti krog – ob predpostavki, da bo do takrat še vedno glavni.

CAF: Nigerija

Tekmec Avstralije v katastrofi je Nigerija, kljub temu, da do naslednjega marca ni kvalifikacij za svetovno prvenstvo CAF. Super Eagles so že v najrazličnejših težavah v skupini C s tremi točkami na štirih tekmah v procesu, ki se je začel konec leta 2023. Nigerijci imajo tri točke na štirih tekmah kljub neverjetni paleti napadalskih talentov in so utrpeli nekaj odkrito šokantnih rezultati, kot je domači remi z Lesotom (1:1). Brez zmage in brez glavnega trenerja po neuspelem podpisu Bruna Labaddie Nigerija zaostaja za štiri točke celo za potencialni drugi krog kvalifikacij, čeprav gre kvalifikacijam za Afriški pokal narodov bolje — zaenkrat. Ruanda je presenetljivo vodilna v kvalifikacijski skupini C za svetovno prvenstvo CAF pred Južno Afriko, Benin pa je prav tako konkurenčen in je trenutno pred Super Eagles na lestvici. Drugje v CAF, čeprav njihov položaj ni niti približno tako obupen kot Nigerija, morata biti celinska velikana Senegal in Bafana Bafana previdni, da bi ju trenutni skupni seštevek točk osem in sedem uvrstil pod mejno vrednost rezervacij na lestvici drugouvrščeni, kar bi lahko štiri države poslalo v drugi krog kvalifikacij.

CONMEBOL: Brazilija

Ena od velikih zgodb trenutno je, Dresi Brazilija kako se Brazilija po torkovem porazu proti Paragvaju z 1:0 spet spogleduje s katastrofo v Južni Ameriki. Selecao se obnavlja pod vodstvom Dorivala Juniorja, vendar ima velike težave po Titeu in večinoma brez k poškodbam nagnjenega Neymarja. Poraz Bolivije s 5:1 in zmaga v gosteh pri Peruju v uvodnih kvalifikacijah sta nakazovala močno kampanjo, a so Brazilci od takrat izgubili proti Urugvaju, Kolumbiji, Argentini in zdaj proti Albirroji, doma pa jih je zadržala tudi Venezuela. Ker so Bolivija, Vinotinto in Paragvaj tokrat vsi presenetljivo konkurenčni, je ogrožen tudi Ekvador, saj sta Čile in Peru bolj ali manj že izven boja. Dorival Junior je bil v začetku tega tedna prepričan, da bo Brazilija leta 2026 močno napredovala, vendar nedavna forma nakazuje, da sta lahko takšno zaupanje in samozadovoljstvo v tem času nevarna. Čile in Venezuela v gosteh ter Peru in Urugvaj doma pred koncem tega leta bi morali prinesti več točk in preobrat v bogastvu, toda kvalifikacije v Južni Ameriki so lahko težavne in celo Argentina je bila v preteklosti blizu.

UEFA: UNL slabši

Čeprav evropske kvalifikacije še niso bile izžrebane ali razporejene, se morajo te države zavedati, da trenutni rezultati in predstave v Ligi narodov UEFA štejejo za njihovo potencialno pot do leta 2026. Glede na to sta Škotska in Švica do zdaj izgubili obe tekmi, medtem ko Francija, Belgija, Hrvaška in evropski prvaki Španija doslej še niso zmagali na obeh tekmah. Les Bleus so izgubili doma proti izboljšani Italiji, medtem ko je začel naraščati pritisk na glavnega trenerja Didierja Deschampsa in zvezdnika Kyliana Mbappeja po porazni zmagi na UEFA Euro 2024. Kapetana ni bilo v začetni enajsterici za zmago nad Belgijci, ki je sovpadala z veliko boljša in bolj tekoča predstava Francozov, zato bo zanimivo videti, kako se bo to razvilo kot del pomembnejše lige UNL kot običajno glede na njen vpliv na sestavo naslednjih kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

CONCACAF: Nihče še

Z Mehiko, Kanado in ZDA, ki so že kvalificirane kot skupni gostitelji, se ta regija odvija bolj ali manj po pričakovanjih, brez večjih imen, ki bi zaenkrat lahko izpadla. Honduras, Kostarika, Panama, Jamajka in Gvatemala imajo največje število točk, tako da večjih skrbi še ni. Ker pa so Stars and Stripes, El Tri in Canucks izven mešanice, je pritisk na vsa ta imena, da z relativno lahkoto napredujejo v tretji krog.

Similar Posts

Dodaj odgovor